Манастир Морача 3212А – фалсификат претиска 12/0,01

Falsifikati

Помоћно издање Манастир Морача 3212А
– фалсификат претиска 12/0,01 –

Помоћно издање СЦГ из 2004. је у Михел каталогу (1) регистровано под бројевима 3212 (12/0,01) и 3213 (32/0,05) у оба зупчања : А (13 ¼) и С (12 ½), са напоменом да је зупчање А регистривано са ценом од 150 евра за 3212А, док је са 450 евра процењена позиција 3213А – што представља марку са највећом појединачном проценом за југословенско подручје. Наравно тек након што је уредништво Михела поверовало у невиђену реткост југословенске филателије и дало јој ову процену, изненада се појављују табаци у овом ређем зупчању, један по један. Посебну сенку на читаву причу баца околност да је претискивање урађено у штампарији „Омни амбалажа“ у Бачкој Паланци (2), из које је захваљујући одсуством контроле процеса претискивања и “добром контакту” са неколико људи из Поште, изашла читава едиција разних комбинација претиска у зупчању С и наравно реткост у зупчању А… 

Иако је тржиште, нарочито у иностранству прилично засићено понудом у зупчању А (како због све мањег броја сакупљача, тако и због очигледно не тако мале количине у зупчању А), фалсификатори не мирују и покушавају имитацију претиска на „ређем“ зупчању, не би ли преварили сакупљаче и пласирали им фалш објекте представљајући их као оригиналне.

Овде ће бити презентовано постојање новооткривеног фалсификата (по евиденцији фалсификата, ово је прелименарно тип III).

Основне карактеристике оригиналног претиска:

  • претисак је урађен у књиготиску (техника типа штампе) – јасне видљиве контуре дуж ивице бројки
  • боја је изразито црна
  • претисак постоји на оба зупчања основне марке: А (13 ¼) и С (12 ½)

Обзиром да на тржишту постоји неколико већ познатих фалсификата претиска код обе марке (3), овде ће бити презентован фалсификат претиска који се недовано појавио на тржишту.

slika-1

Основне карактеристике фалсификата претиска:

  • претисак је урађен у офсету (или дигиталној штампи)-  не постоје контуре око бројки и само „тело“ бројки је прилично уједначено наносом црне боје
  • бројка „1“ је нешто ужа (обележено црвеним котама на претходној слици) 
  • бројка „2“ има тање подножје и нешто тањи завијутак на врху (обележено црвеним котама на претходној слици)
  • размак између бројки „1“ и „2“ је нешто већи (обележено црвеним котама на претходној слици)
analiza-4

За сада није познато постојање овог типа фалсификата претиска код манастира Студеница 32/0,05, али је реално очекивати појаву истог, обзиром да је њена каталошка вредност 450 евра.

Литература

(1) Михел каталог ЕК3 2017

(2) Милановић „Каталог редовних марака Југославија 1944-2005“

(3) Зоран Бошковић „Ново откривени фалсификати претиска на помоћном издању Манастири“, Филаберза 57-58, јул 2008.

  1. октобра 2017. 

Владимир Милић

You May Also Like

Европа 2007

Author

Must Read

No results found.

Menu