ПРИВАТНИ ПРЕТИСЦИ „РЕПУБЛИКА СРБИЈА“ И „СРБИЈА“ НА ЈУГОСЛОВЕНСКИМ РЕДОВНИМ МАРКАМА

Falsifikati

Убрзо након распада Државне заједнице СЦГ 4. јуна 2006., српска пошта је емитовала прве редовне марке Републике Србије 30. јуна 2006. (кат. број 151 I и 152 II) .

Забуну код сакупљача изазива честа аукциона појава објеката који на себи имају претисак Србија. Пошта Србија не стоји иза овог претиска.

Није постојала ни намера нити предлог да се уради провизорно издање у виду претиска на још увек тада франкатурним југословенским маркама. Наиме, овде је реч о приватном штампању и чистој превари на штету сакупљача у намери да се објекти пласирају као провизорно издање на југословенским редовним маркама. До сада су уочени следећи претисци урађени вероватно на кућном ласерском штампачу:

Истовремено, у циљу легализовања ове преваре, начињено је неколико поштанских објеката са овим маркама, који су уредно прихваћени на поштанским шалтерима 21208 (слика 5) и 21101.  Претисак је урађен и на поштанској целини Југославије са уштампаном А марком. Употребљен је другачији фонт од претиска на маркама.

Сви наведени претисци, као и пратећи „специјалитети“ претиска, су плод деловања приватног лица и немају апсолутно никакву везу са поштом нити поштанским саобраћајем, а по најмање да представљају провизорно издање Републике Србије.

You May Also Like

Прве марке Републике Србије – Застава и грб

Author

Must Read

No results found.

Menu